Not Found

The requested URL was not found on this server.

 2010.09.18. – Kisalföld | Gereben Zita

Gereben Zita

A dalokat hallgatva kimondható: nagyon ritka, hogy a képzettség, az érzékenység és a szenvedély ilyen szerencsésen találkozik egy előadó személyiségében.”

Gereben Zita neve a nagyközönségnek az Emil.RuleZ! pop-jazz csapat vokalistájaként lehet ismerős, a magyar jazz barátai pedig évek óta nagyra értékelik fellépéseit elismert hazai zenekarokkal és saját formációjával egyaránt.

Tizenkét évesen már a Magyar Rádió Gyermekkórusában énekelt, majd a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és a Kőbányai Zenei Stúdió után 2008-ban végezte el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékét ének szakon. A hangszerek közül a hegedűvel, majd a brácsával kötött közelebbi ismeretséget. Ez utóbbi érdekes hasonlatokra ad alkalmat: a mélyhegedű gazdag tónusú, kifejezően érzelmes, lágy hangja erős rokonságot mutat Gereben Zita nem mindennapi adottságaival. Amikor néhány dalát megmuttattam az ismerőseimnek, a hangszíne és előadásmódja annyira kellemes volt számukra, hogy egyöntetű véleményük szerint órákig tudnák hallgatni. Ráadásul ehhez a hanghoz a “Ready For The Sun” lemezen tizenegy fantáziadús, igényesen megkomponált és előadott dal társul, melyek nagy részében szerzőként is közreműködött. Eddigi pályafutásáról és jövőbeni terveiről kérdeztük a fiatal művésznőt.

Kora gyermekkorától szinte csak zenével foglalkozik. A saját döntése volt vagy a családi indíttatás is szerepet játszott benne?

- A zene valóban a kezdetektől fontos szerepet tölt be az életemben. Otthon sokat hallgattunk testvéreimmel mindenféle zenét, rengeteget énekeltünk, és mivel édesapám hivatásos zenész, gitáros, így nem volt kérdés, hogy mindhármunk valamilyen hangszeren el kezdjen muzsikálni. A döntés a családdal közösen született meg, de a hangszerválasztás, majd az éneklés már saját elképzeléseim szerint alakult.

Kik voltak meghatározó hatással a saját világának kialakulására?

- Rengeteg zenét hallgatok, és különböző stílusút, így nem könnyű erre válaszolnom. Az ismertebbek közül Natalie Cole, Billie Holiday, Janis Joplin, Sarah Vaughan, Chet Baker, Sting, Joni Mitchell, Miles Davis, Barbra Streisand, Bobby McFerrin, és nagyon sokan mások…

Hogyan került az Emil.RuleZ! csapatába, Hajós Andrással egy színpadra?

- Már a Kőbányai Művészeti Szakiskolába jártam, 2003-ban, amikor jött a felhívás, hogy a zenekarba énekest, vokalistát keresnek. Én azon a nyáron hallottam először őket egy fesztiválon, és nagyon megfogott a zenéjük, a szövegeik, így természetesen elmentem a meghallgatásra. Két hónap után engem választottak ki a jelentkezők közül. Nagyon örültem neki! Andrissal így hat éven keresztül játszottunk együtt a zenekarban, tartalmas, emlékezetes évek voltak.

Közben elkezdte a saját útját járni. Az idei első lemez sokáig tartó, alapos munka eredményének tűnik. Valóban hosszasan érlelődött?

- Gondolatban már évek óta készültem rá, és tavaly tavasszal, nyár elején kezdtük meg a közös munkát. Tizenegy saját szám, illetve egy feldolgozás található a lemezen. A dalaim főként személyes élményeken alapulnak, és találhatók közös szerzemények gitárosommal, Gyémánt Bálinttal, a billentyűs Horváth “Tojás” Gáborral, és írt nekünk dalokat Nagy János is. Az egy kivételével angol nyelvű szövegeket Hárs Viktor, Parádi Andrea és Szalai Tamás jegyzik. Velük egyeztettem az angolt, miután az ötleteim alapján magyarul már megszülettek a dalok. Műfaja alapján ez alapvetően egy jazzlemez, ezért is szólal meg angolul, de egy kicsit minden szám más, megjelennek benne grooveosabb, pop-jellegű motívumok. Szeretek a stílusokon belül kicsit elkalandozni, és azt hiszem, ez sokszínűség jót tesz a dalok zenei világának. A zenekarból szerencsére mindenki nyitott az új ötletekre, ezért a próbák során sokat fejlődött a zenei anyag, amíg elnyerte végleges formáját.

Hogyan állt össze a Gereben Zita Quintett?

- A csapat három éve alakult, de már csaknem kétszer ennyi ideje játszunk együtt hasonló formációkban. Gyémánt Bálintot, Gálfi Attilát és Eged Mártont még Kőbányán, a művészeti szakiskolában ismertem meg, és mivel elég régóta együtt dolgozunk, mára zenekarként is egymásra találtunk. A zongoristaként és szerzőként is közreműködő Horváth “Tojás” Gáborral a jazztanszak alatt hozott össze a sors. Szerencsés találkozások voltak, mert számomra nagyon fontos, hogy a zenészeimmel nemcsak a muzsikában, hanem emberileg is megtaláljam a közös hangot. Így lehet igazán együtt dolgozni, alkotni, és örülök, hogy nálunk ez évek óta nagyon jó összhangban működik.

Mit szeretne átadni a közönségnek, amikor a mikrofon mögött áll?

- Szeretném, ha ugyanazt éreznék, amit én, amikor a dalaimat, vagy mások szerzeményeit énekelem, hogy a lehető legjobban tudjam közvetíteni a gondolataimat feléjük. Legyen szó örömről, bánatról, rengeteg más érzésről – hogy át tudjam adni, ami bennem van. Számomra ez egy mesélés, beszélgetés a másik, illetve a többi ember felé. Minden, amit a színpadon nyújt az ember, annak minden mozzanata, rezdülése belőle kell, hogy jöjjön. Őszinte és nagyon személyes pillanatok ezek.

És a tanítványainak a zeneórákon, kurzusokon?

- Harmadik éve tanítok a székesfehérvári Hang-Szín-Tér Művészeti Szakiskolában, a Roland Zeneiskolában és ötödik éve vezetem a Gitármánia Zenei Továbbképző Táborban az énekkurzust. Azt tartom a legfontosabbnak, hogy a növendékek merjenek maguk maradni, mindig a saját hangjukon megszólalni. Vállalják fel, amilyen emberek, ahogyan énekelnek, hiszen az éneklés, az ének az egyik legkifejezőbb hangszer. A saját hangot, az arra rátalálást nagyon fontosnak tartom. Hiába van valakinek jó hangszíne, szép hangja, ha az nem saját, hanem modoros, netán ˝leutánzott˝, az nem igazi, és már nem az a személy, aki azt kiadja magából. Természetesen a technikát a hangképzéstől kezdve – ami nagyon fontos, és elengedhetetlen része az éneklésnek – megtanítom, de emellett a zenei motívumok kifejezésére, az éneklés lelki részére rengeteg időt fordítok, és persze a szöveg fontosságára, a prozódiára.

A lemez után hogyan alakul tovább a jövő?

- Most elsősorban minél több koncerten, helyszínen szeretnénk bemutatni a lemez anyagát. Nagy örömünkre a szakma és a közönség is kedvezően fogadta az első albumot, így természetesen folytatjuk: már készülnek az új szerzemények.

Aki belehallgatna, a lemezről négy dalt talál a www.myspace.com/gerebenzita oldalon, ahogyan a facebook-on és a youtube-on is érdemes rákeresni a művésznő nevére. A dalokat hallgatva kimondható: nagyon ritka, hogy a képzettség, az érzékenység és a szenvedély ilyen szerencsésen találkozik egy előadó személyiségében. Az élményhez természetesen kellett még a szerzők, a zenésztársak, a hangtechnikusok professzionális teljesítménye. A “Ready For The Sun” nagyon erős tartalmakat közvetít – az egyik csúcspont kétségkívül a “Goodbye” gyönyörűen fölépített érzelmi ívelése – mégsem lesz soha bántó vagy túlzó a hatás. Olyannyira, hogy aki cd-lejátszón hallgat zenét, a lemez végén valószínűleg keresni kezdi a “repeat” gombot…

Burkus Zoltán