Not Found

The requested URL was not found on this server.

 2010.12.06. – Jazzvacsora | Gereben Zita

Gereben Zita

Mi a története a hangszeres zenészből énekesnővé való átalakulásnak?

9 évesen kezdtem el hegedülni tanulni, majd 8 év után áttértem a brácsára. Nagyon szerettem mindkét hangszert, de az ének is szerepet kapott már az életben, amikor a Magyar Rádió Gyermekkórusába felvettek. Komolyabban 2001-ben kezdtem az énekléssel foglalkozni, amikor a Kőbányai Zenei Stúdióba felvételt nyertem, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének szakát elvégeztem.
Középiskolás éveim alatt kezdtem közelebb kerülni az énekléshez, és amikor elvégeztem a Szent István Konzervatóriumot, válaszút elé kerültem, hogy merre tovább.Több ismerősöm, akikkel elkezdtem egy zenekarban játszani ajánlották a Kőbányai Szakiskolát, és mivel együtt nem tudtam már a két hangszert folytatni /brácsa, ének/ az utóbbi mellett döntöttem.Mindig fontos marad számomra a két régi hangszerem, de az éneklés valahogy mindig közelebb állt hozzám, úgy érzem ebben találtam igazán magamra, a “saját hangomra”.

Sokan téged az Emil.RuleZ! tagjaként ismertek meg. Ők, hogy “kezelik le” a zenei váltást?

Nagyon örültek, mikor elkezdtem a saját zenekaromat, és ez már az Emil.Rulez!-ben való időszak alatt elindult.
Mivel az Emil.Rulez.ben is megtalálhatóak voltak a jazz elemek, így talán nem volt teljesen idegen a számukra, mikor ezt egy másik módon folytattam. A saját lemezem is tükrözi, hogy a jazz mellett megjelennek pop, illetve groove-os dolgok. Nagyon örülök, mert sok pozitív visszajelzést kapok a közönségtől.

A jazzvacsora korábbi fellépőihez hasonlóan a te önéletrajzodban is szerepel a Kőbányai Zenei Stúdió. Mit tudnak, mit adnak, hogy ennyi tehetséges és sikeres zenésszel találkozhatunk az ottani tanulók között?

Nagyon szerettem a Kőbányai Zenei Stúdióba járni! Számomra ott kezdődött el minden, az éneklés, a könnyűzenével való foglalkozás.A tanáraink közül sokaktól kaptunk a szakmai felkészültség mellett szeretetet, törődést, odafigyelést. Emiatt rendkívül családias légkör alakulhatott ki a diákok és tanárok között.Azt hiszem ezek miatt is sikerülhetett olyan jól a közös munka az iskolai évek során.

Mitől egyedi, mitől más a Gereben Zita Quintet?

Nagyon személyes, őszínte érzelmeken alapuló zenét játszunk. Annak idején is, mielőtt még nem íródtak a saját szerzemények, mindig arra törekedtünk, hogy sajátos, egyedi hangvételben szólaltassunk meg dalokat.

A zenekarod összetételét az iskolapadig visszanyúló ismeretségek, a személyes kvalitások, esetleg egyéb okok alakították?

Horváth Gábor kivételével mindannyiukat a Kőbányai Zenei Stúdióban ismertem meg, Gábort pedig később a jazztanszakról. Akkor még nem alkottunk egy csapatot, de előfordult néhány fellépés, amikor valamelyikükkel zenéltem. Magát a zenekart 2006 végén alapítottam. A Gereben Zita Quintet régi barátságokra épül, így meglehetősen könnyű volt a lemez kapcsán is a közös munka. Boldog vagyok, hogy olyan emberekkel zenélhetek, akik egyben barátaim is.

A Quintet lemeze pár hónapja jelent meg. Mennyire személyes? Mennyire volt csapatmunka?

Úgy érzem teljesen személyes lett az első önálló lemezem, nagyon örülök, hogy a saját dalok, számok ténylegesen személyes élményeken születtek meg, mind zene, mind szöveg terén.
A lemezről több számot magam szereztem, illetve a gitárosommal, és zongoristámmal együtt is jegyzünk több számot. Így mindenképp csapatmunka, és olyan értelemben is, hogy a teljes zenekarral együtt formáltuk a számokat.

A budapesti klubélet “virágzik”, de vidéken milyen lehetőségekkel várnak téged, a zenekart?

Több vidéki fellépésünk volt, és remélem sok lesz még! Egyelőre fesztiválokon fordultuk meg, de nagyon szeretnénk, ha a budapesti klubok mellett a vidéken lévő klubokba is eljuthatnánk.
 Emellett külföldi felkéréseink is vannak, aminek nagyon örülünk!

Az aktív zenei pályafutás mellett tanítasz is. Mi a legfontosabb, amit át szeretnél adni a tanítványoknak?

Az, hogy maradjanak önmaguk! Azt gondolom ez az ének terén a legfontosabb! Ne akarjanak valakihez hasonlítani, keressék és találják meg önmagukat, a saját hangjukat, és azon keresztül szóljanak az emberekhez.

Gyémánt Bálinttal már korábban is léptetek fel duó formájában is. Most mivel készültök?

Elsősorban a lemez anyagából fogunk előadni saját számokat, de készülünk ezeken kívül pár meglepetés dallal is.