Not Found

The requested URL was not found on this server.

 Marie Claire | Gereben Zita

Gereben Zita

„ A debütáló csapatot egy filigrán lány és egy jó adag lendület tartja össze. Gereben Zita nevét érdemes megjegyezni”Hiteles jazz-mesék

Ready for the Sun címmel nemrég jelent meg első önálló lemeze. Ehhez annyi zenész kolléga jelentkezett közreműködésre, ami több albumot is megtöltene, csak győzzék a tempót. A debütáló csapatot egy filigrán lány és egy jó adag lendület tartja össze. Gereben Zita nevét érdemes megjegyezni

Sokan még az Emil.RuleZ! vokalistájaként emlékezhetnek rád, ahol humorral feszegettétek a jazz kereteit – ezt a saját zenekaroddal is folytatod?

Abszolút: bár a lemez műfaja alapvetően a  jazz, a standard-ek helyett modern stílusú, saját számokat, poposabb dalokat játszunk a balladáktól a tempósabb funk zenékig.

A lemezen olyan nevekkel dolgoztál együtt, mint Horváth „Tojás” Gábor, Gyémánt Bálint vagy Nagy János – jó társaságban a vezetői szerepbe is könnyebb belerázódni?

Egyértelmű, sőt: annak ellenére, hogy a zenekart én alapítottam, minden tag a saját gyerekének érzi. A csapat régi barátságokra épül, így meglepően könnyű volt a közös munka, ami szerintem az eredményen is érződik.

Évekig brácsáztál, hegedültél, mostanában énekelsz és zenét szerzel – a szövegeket nem te írod véletlenül?

Tulajdonképpen igen, bár van egy  csavar a dologban: a mondanivaló, a tartalom az enyém, az angol fordítás és “átgyúrás” viszont nálam rutinosabb szövegírók munkája.

A mai zenei túlkínálatban mivel lehet kitűnni?

Talán azzal, ha nem akarsz mindenáron ismert külföldi előadók magyar megfelelője lenni vagy szándékosan hasonlítani valamihez. Amit a színpadon nyújtunk, az minden mozzanatában belőlünk jön, és a visszajelzések szerint éppen ettől hihető.

Régóta tanítasz is – mi az első lecke nálad?

Elsősorban azt szeretném megmutatni, hogy az éneklés éppen olyan, mint beszélgetni valakivel. A diákjaimat is arra kérem, hogy ne akarjanak feltétlenül nagyot énekelni (bár jó, ha megvan ehhez a hangjuk), hanem arra figyeljenek, hogy mesélni tudjanak a színpadon.

Nem lemezeladásban mérve a sikert mi az, ami miatt érdemes felmenni a színpadra?

Azokért  a pillanatokért, amikor a saját szövegeimet énekli a koncertjeinken a közönség – ennél erősebb motiváció nem is kell.